Τουρνουά Beach Handball που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη και είναι δηλωμένο στο EBT.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Προβληματισμοί του Κώστα Αλεξανδρή επί των αλλαγών στο Βeach-Handball…

H χωρίς νόημα προσπάθεια «υπερεπαγγελματισμού» του ΒΗ που επιχειρείται και η «τραβηγμένη» από τα μαλλιά συλλογικοποίηση, με βάσει ένα σκεπτικό προώθησης της ΕΗF, αφαιρεί άμεσα και ίσως de facto, την εικόνα, την αξία και τη δυναμική του, καθώς και συμπληρωματικά το διασκεδαστικό (ενίοτε και εορταστικό) του χαρακτήρα του.


Το θέαμα για το θέαμα του αθλήματος και όχι για το όνομα της ομάδος αλλάζει και είναι ικανό να οδηγήσει σε άλλες ατραπούς το ΒΗ και να το εκτροχιάσει επικίνδυνα.


Παρακολουθούμε επίσης την ομοσπονδία σε έναν υπερπροστατευτικό ρόλο, αλλά χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή και στήριξη. Δεν γίνονται δυστυχώς αυτά τα πράγματα αγαπητοί φίλοι (συνδαιτυμόνες της άμμου) και μάλιστα σε περίοδο πολύ δύσκολης οικονομικής κρίσης που διάγουμε και τσακίζει τα πάντα… 

Διαβλέπω διπλό τρόπο αλλοίωσης του αθλήματος και των όποιων εθνικών χαρακτηριστικών του, με απαγορεύσεις αντί κι άλλου ανοίγματος και επικοινωνιακών προσβάσεων, επιβουλές και κανόνες με υποχρεωτικές παρουσίες των συλλόγων που συμμετέχουν στη σάλα, δηλαδή ένα ουσιαστικό κλείδωμα και φυλάκιση σε «παλαιοκομματικό» σκηνικό δυσκολιών. 

Διαβάζουμε τις δηλώσεις όμως του προπονητή και αθλητών της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Βραζιλίας, στις οποίες διαφαίνεται η διαφορετικότητα στην οργάνωση, που έφερε τεράστιες επιτυχίες. Διαχώρισαν εντελώς το ΒΗ από το χάντμπολ σάλας και έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές στην άμμο, σε αντίθεση με την σάλα, που είναι βήματα πίσω ακόμη και από τη χώρα μας. 

Αναγκάζετε πλέον τον έχοντα ζέση, πάθος και αγάπη αθλητή, που συμμετέχει και ευχαριστιέται στο μέτρο του δυνατού, την ομορφιά και το θέαμα του αθλήματος στην άμμο, ουσιαστικά να είναι ξένος στον τόπο του. 


Πώς είναι δυνατόν στο εξελισσόμενο άθλημα του ΒΗ στην Ελλάδα, να αποκλείσεις πχ τους Summer, την AvantGarde, τις BeachGirls, τους Vamos, την Metalloplastiki κ.α. να μην συμμετέχουν στη διαδικασία του Πανελληνίου πρωταθλήματος; Πώς είναι σίγουρο ότι αντίστοιχοι σύλλογοι της σάλας θα πλαισιώσουν τις καλοκαιρινές παρέες ομάδων; 

Διαλύεται ή όχι άμεσα, η ιδιοσυστασία του πρωταθλήματος; 

Έχουμε λύσει όλα τα θέματά μας δηλαδή και προχωράμε σε απαγορεύσεις και κλειστούς κανόνες; 

Το ότι η ΟΧΕ επίσης δεν παρέχει οικονομική στήριξη, σημαίνει ότι δεν μπορεί να θέλει να χειραγωγήσει ως ένα σημείο ή να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα επί του αθλήματος και να συμφωνεί άκριτα σε αλλαγές αβεβαιότητας… 

Ποια συζήτηση έγινε στα αρμόδια όργανα για όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα; 

Γιατί δεν δόθηκαν εξηγήσεις επί των αλλαγών και να λειτουργήσει ο χρόνος σε πρώτη φάση, ή ακόμη γιατί δεν διεξήχθη μια διαβούλευση, που θα έδινε και καλύτερα αποτελέσματα;

Η επιτροπή ΒΗ της ΟΧΕ δεν θα έπρεπε να είχε αναλάβει πρωτοβουλίες και να λύσει αρκετούς γόρδιους δεσμούς που προέκυψαν; 

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ανοίγματος και διαφήμισης του αθλήματος σε όλο και περισσότερες περιοχές, έχουν διοργανωθεί μεγάλα τουρνουά και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, αλλά χρειάζεται πάντα να δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια της στιγμής, ώστε να καταφέρουμε να ανεβούμε περισσότεροι τα σκαλοπάτια της ανάπτυξης και όχι επιλεκτικά. Την αλληλεγγύη πρέπει να δουλέψουμε, για να τραβήξει ο ένας τον άλλον και ο άλλος τον τρίτον κ.ο.κ. και να οδηγήσουμε σωστά στις προκλήσεις που θα βρεθούν στο δρόμο μας. 

Υ.Γ. Η χρηματική ατομική άνεση, ώστε να επιδιωχθεί ο υψηλός στόχος με κάθε τρόπο (και το λέω εγώ, που με την ομάδα μας παλιότερα ήμασταν οι πρώτοι που ξεκινούσαμε να ανοίγουμε φτερά στην Ευρωπαϊκή…αγορά), θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, να μην αλλοιώνει τα γενικά χαρακτηριστικά του αθλήματος και να ανοίγει διάπλατα τους κρουνούς της απαξίωσης, ώστε να μην φτάσουμε στο τέλος να αγωνίζονται 2-3 ομάδες που θα παίζουν το ρόλο των δορυφόρων και ουσιαστικά θα οδηγήσουν τα πράγματα σε αποκλεισμούς ευρύτερα, σε άτακτη υποχώρηση και σε απαξίωση. 

Με τιμή, 

Κώστας Αλεξανδρής (πρώην μέλος επιτροπής ΒΗ της ΟΧΕ, διοργανωτής τουρνουά ΒΗ και πρώην αθλητής και team manatzer της πρωταθλήτριας Ελλάδος Μεταλλοπλαστικής Αγρινίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου