Τουρνουά Beach Handball που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη και είναι δηλωμένο στο EBT.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σκέψεις ενός ερασιτέχνη παράγοντα του αθλητισμού!


Θέμα : “ Η Οικονομική Κρίση στο Ερασιτεχνικό Αθλητισμό ”

                                
Οι ημέρες που ζούμε είναι ιδιαίτερα φορτισμένες καθώς ο τρόπος ζωής που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ανήκει οριστικά στο παρελθόν και η αγωνία και ο φόβος για το αύριο που έρχεται για μας και τα παιδιά μας φωλιάζει στο μυαλό και στη ψυχή όλων μας.

Το ίδιο κατ΄ αναλογία και κατ΄ επέκταση ισχύει και για το ελληνικό αθλητισμό.
Για τα ερασιτεχνικά σωματεία ο αθλητισμός δεν αποτελεί μόνο μια απλή κοινωνική δραστηριότητα ή μια διαδικασία εκτόνωσης και ψυχαγωγίας.
Το ερασιτεχνικό σωματείο δεν περιορίζεται μόνο στην εξασφάλιση καλής πνευματικής και σωματικής υγείας των αθλουμένων αλλά αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς των μελών της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των νέων.
Αποτελεί εργαλείο διαπαιδαγώγησης και ομαλής κοινωνικής ένταξης.
Ο αθλούμενος νέος εντάσσεται πιο εύκολα και πιο ευχάριστα στο κοινωνικό σύνολο αφού ο αθλητισμός καλλιεργεί  τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Αντιλαμβάνεται πληρέστερα τους κοινωνικούς κανόνες και τις παραβιάσεις τους, ο νέος που διδάχθηκε από μικρή ηλικία μέσω του αθλητισμού την ύπαρξη τέτοιων κανόνων.

Συμμετοχή σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, κοινωνική και οικονομική στήριξη νέων απόρων οικογενειών, προγράμματα πυροπροστασίας και εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς και επαγγελματική αποκατάσταση αθλητών με σημαντική προσφορά είναι κάποιοι από τους εξωαγωνιστικούς τομείς  στους οποίους  δίνεται σημαντικό βάρος από πολλά ερασιτεχνικά  σωματεία.
Ο σωματειακός αθλητισμός αποτελεί το βασικό κύτταρο του αγωνιστικού αθλητισμού.
                                                        
Σε αντίθεση με τις δημόσιες υπηρεσίες, όπου η ύπαρξη και η αναπαραγωγή τους είναι αυτοσκοπός, τα αθλητικά σωματεία που αντέχουν στον χρόνο, υπάρχουν για να διεκδικούν τη διάκριση.
Στόχος λοιπόν του ερασιτεχνικού σωματείου είναι η διάκριση στα εθνικά πρωταθλήματα και σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει, γεγονός που αποτελεί ταυτόχρονα και κριτήριο της επιτυχίας, δηλαδή της μαζικότητας, της εμβέλειας και της επιρροής του.
Σήμερα η Ελλάδα παρά την τεράστια οικονομική ύφεση έχει ξεπεράσει την φτώχεια του παρελθόντος σε αθλητικές εγκαταστάσεις, όταν κανείς άλλος – πλήν κάποιων ρομαντικών– διανοείτο την ίδρυση αθλητικού σωματείου.
Οι σημερινοί Δήμοι έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπούνται αντίστοιχα με το  μέγεθος τους στον αθλητικό χάρτη της χώρας.
Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που κατορθώνουν να διατηρούν τμήματα ανδρών, υποδομών και παλαιμάχων με μεγάλο αριθμό αθλητών καθώς και με τίτλους και μεγάλες διακρίσεις στα εθνικά πρωταθλήματα και σε άλλες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις έχουν ανακηρυχθεί  ως οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της περιοχής και τους ανήκει δικαιωματικά ο ρόλος αυτός της εκπροσώπησης της πόλης.

Βασική όμως προϋπόθεση για την επιτυχή εκπροσώπηση της πόλης είναι η πλήρης διαθεσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και η εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.
Δυστυχώς όμως τα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν σοβαρά προβλήματα που πηγάζουν από τους πόρους  που χρειάζονται για την κάλυψη των οδοιπορικών των αθλητών, των μισθών προπονητών, υπαλλήλων διοίκησης, γραμματείας, μασέρ, φροντιστών, των δαπανών ιατροφαρμακευτικής και φυσικοθεραπευτικής περίθαλψης, αθλητικού υλικού, διαιτησίας, συμμετοχής σε διοργανώσεις, μεταφοράς, λειτουργίας, αναλωσίμων κλπ. για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις πάμπολλες ανάγκες που διέπουν την λειτουργία ενός σύγχρονου ερασιτεχνικού σωματείου.                       Τα ερασιτεχνικά σωματεία εκτός από αθλητικά σωματεία είναι και  μεγάλες κυψέλες κοινωνικοποίησης και αθλητισμού και τα περισσότερα από αυτά   κατόρθωσαν να επιβιώσουν σε δυσχερέστατες συνθήκες από την ημέρα της ίδρυσης τους με μοναδικό τους όπλο την αγάπη προς τον αθλητισμό και το ενδιαφέρον για το καλό της νεολαίας.
Η πλειοψηφία των αθλητικών συλλόγων στηρίζεται στη δράση ρομαντικών εθελοντών παραγόντων στους οποίους αξίζει κάθε ενίσχυση και συμπαράσταση γιατί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους νέους.
Το σωματείο δεν είναι για τους φιλάθλους του και τους διοικητικούς παράγοντες απλά ένας αθλητικός σύλλογος. Είναι τρόπος ζωής.
Πολλοί έχουν αναρωτηθεί πως ένας σύλλογος χωρίς ιδιαίτερα στηρίγματα, χωρίς μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, χωρίς συμμετοχή σε κυκλώματα που λυμαίνονται τους αθλητικούς χώρους, καταφέρνει να επιβιώνει. Το “μυστικό” είναι απλό όταν το σωματείο ανήκει στα μέλη και στους φίλους του. Αυτοί το στήριξαν τόσα χρόνια, αυτοί το στηρίζουν σήμερα, αυτοί θα τον στηρίξουν και στο μέλλον.

Το μεγαλύτερο βάρος για την ανεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την κάλυψη του προϋπολογισμού ενός ερασιτεχνικού σωματείου πέφτει στους ώμους του διοικητικού συμβουλίου.
Στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού δεν υπάρχουν σαφή όρια διαχωρισμού μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει άσπρο – μαύρο. Όπως από τη μία δεν υπάρχουν επαγγελματικά σωματεία με μοναδικό και αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη κέρδους έτσι και από την άλλη ελάχιστες είναι πλέον οι περιπτώσεις που ο αθλητής πληρώνει από την τσέπη του για να κάνει αθλητισμό.
Άρα βασική ευθύνη του Δ.Σ. είναι να καταστήσει οικονομικά αυτάρκες το σωματείο ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του σύγχρονου ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Η δυνατότητα εξασφάλισης οικονομικών πόρων εξαρτάται και είναι ευθέως ανάλογη με 2 βασικές καθοριστικές μεταβλητές :

1.     Την δημοτικότητα του σωματείου και
2.     Την ικανότητα του Δ.Σ. να εξασκήσει αποτελεσματική διοίκηση.

    Οι διάφοροι επιμέρους παράγοντες όπως οι αγωνιστικές επιδόσεις, η λειτουργία φυτωρίου με σκοπό την επάνδρωση της ομάδας, η επιτυχημένη σταδιοδρομία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αθλητών που προέρχονται από το σωματείο, η σοφή και νοικοκυρεμένη οικονομική λειτουργία του σωματείου, η εκπόνηση ενός επιτυχημένου μίγματος marketing, η ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων και διάφορες άλλες λειτουργίες, όσο περισσότερο συμβάλλουν στην αύξηση της δημοτικότητας και στο αποτελεσματικό management τόσο περισσότερους πόρους μπορούν να εξασφαλίσουν στο σωματείο.
Ο περιορισμένος  χώρος αυτού του άρθρου δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να αναπτύξουμε και να αναλύσουμε επιμέρους τομείς  του θέματος της βιωσιμότητας του σωματείου που έχει τεράστιες διαστάσεις και έτσι καταλήγουμε με την ελπίδα ότι  σε μια άλλη περίσταση θα έχουμε την ευκαιρία να το εξετάσουμε σε βάθος. 


Χρήστος Γιαννακόπουλος  M.B.A
  τ. Πρόεδρος Α.Ο. « Κυανούς Αστήρ Βάρης                                              
               




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου